Deze website maakt gebruik van cookies melding sluiten
Wendbaarheid

'Employees need to work in a great team' - Jeff Sutherland

Tijdens een netwerkbijeenkomst leerde ik onlangs de Haka: de ceremoniële dans van de Maori's uit Nieuw-Zeeland die het rugbyteam gebruikt om indruk te maken op hun tegenstander, voorafgaand aan de wedstrijd.

De dag erna woonde ik samen met mijn collega Koos The Agile Chef bij, een event over Agile en Scrum. Lees mijn eerdere blog als je wilt weten wat dit te maken heeft met rugby. Op het event stonden sprekers die kennis deelden, waaronder ‘Scrum & Agile father’ Jeff Sutherland. Andere sprekers vertelden over hun ervaringen in de praktijk (KPN, PGGM, Dela en student engineering teams van de TU Delft). Als ‘Scrum father’ van Morgens, deel ik graag drie belangrijke Scrum lessen met jullie.

‘Anyone who keeps learning stays young’ - Henry Ford

Fouten maken mag, daar leer je van. Dat zou in ieder team moeten kunnen. Iedere medewerker en manager zou dat mogelijk moeten maken. Wanneer je een fout hebt gemaakt en dat wordt zichtbaar, dan reageren je teamgenoten hopelijk met: ‘wat is er gebeurd?’ en ‘wat kunnen wij daarvan leren?’. Dat betekent wel iets voor iedereen: dat je naar elkaar luistert. Want als je denkt dat je weet wat je hoort, dan stop je met luisteren. Dus voor elke organisatie die op een andere manier wil gaan werken en bijvoorbeeld een Scrum/Agile organisatie wil worden: creëer een omgeving waarin je vlieguren kunt maken, waar je kunt leren en blijven leren.

Het belang van een lerende organisatie, waar gemaakte fouten gebruikt worden om van te leren, is op dit moment actueel in de zorg. Lees hier meer over in de blog op Skipr.nl van mijn collega Frank!

‘Iedereen doet waar ie goed in is. Wat je niet goed kunt, besteed je uit aan iemand anders’ - Marc Lammers

In een team waarin fouten maken mag, zie je waar je teamgenoten goed in zijn. Een team waarin je fouten mag maken wordt beter. En een team waarin mensen doen waarin ze goed zijn heeft energie. KPN meet die energie van het team met de Team Happiness barometer. Een team dat happy is wordt great: mensen komen graag naar hun werk wanneer ze in een team werken dat great is. En: grote teams leveren grote prestaties.

‘Get things done’ - David Allen

Een echte ondernemer is een doener. Ga vooral aan de slag met een hecht team en zorg dat je je klant dichtbij hebt. Als je dat niet doet zullen wendbare ‘guppies’ je snel inhalen, zoals KPN dat heeft ervaren met Whatsapp. 

De lessen lijken misschien open deuren. In de praktijk zie ik echter dat ze snel worden vergeten. Ik hoop dat ze je aan het denken zetten. In mijn volgende blog vertel ik over de Morgens Scrum. En hoe Morgens jouw organisatie kan helpen wendbaar te worden.  

Ontvang gratis Morgens Magazine

Ontvang gratis inspiratie, kennis en updates! Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Morgens Magazine gratis in je mailbox.

Door op verzenden te klikken ga je akkoord met de Privacyverklaring van Morgens