Deze website maakt gebruik van cookies melding sluiten
Digitalisering

Domotica verhoogt levenskwaliteit cliënten zorginstelling Savelberg

Onlangs bezocht ik samen met een aantal collega’s zorginstelling Savelberg in Gouda, onderdeel van Zorgpartners Midden-Holland. Deze instelling biedt intensieve verpleeghuiszorg voor mensen met dementie.

Savelberg is een zogenaamde fixatievrije instelling die ernaar streeft bewoners zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te bieden. Sinds 2015 zetten zij hier op een innovatieve manier nieuwe vormen van zorgdomotica bij in.

Vol enthousiasme deelde Irene Feenstra, directeur van Savelberg, haar ervaringen met ons over deze transitie.  

Veilige leefcirkels op maat
Vroeger leefden bewoners op gesloten afdelingen. Zonder begeleiding was het voor hen niet mogelijk om zelfstandig de afdeling te verlaten.

Door de komst van zogenaamde dwaaldetectie hebben bewoners nu toegang tot maximaal drie leefcirkels: de eigen afdeling, het gebouw en de tuin van de instelling. Per individu kan hierdoor een passende en veilige leefcirkel worden ingesteld. Slimme sensoren reageren op een armband die alle bewoners dragen. Hierdoor treden liften buiten werking of gaan deuren automatisch op slot indien een bewoner die geen toegang heeft tot deze leefcirkel hiervan gebruik probeert te maken.

Savelberg hanteert hierbij het ‘van buiten naar binnen’-principe: in principe heeft elke bewoner toegang tot alle leefcirkels, tenzij er duidelijke redenen zijn dat dit in het belang van de bewoner niet mogelijk is. Via vastgestelde beslisbomen kunnen medewerkers hierin zelfstandig aanpassingen doen.

Bij de eerste uitrol bleken slechts vier van de 20 eerste bewoners een beperking nodig te hebben tot de eigen afdeling. Een enorme winst in kwaliteit van leven dus. Bewoners ervaren minder beperkingen en hebben daardoor ook minder klachten als agitatie en depressiviteit.

Savelberg binnen

Meer rust dankzij slimme sensoren
Naast dwaaldetectie zijn alle kamers uitgerust met een slimme sensor. Met behulp van deze sensor kunnen medewerkers zo nodig op afstand geluid uitluisteren en meekijken in de kamer. Dit materiaal wordt niet opgeslagen. Ook slaat de sensor alarm bij uit bed stappen of wanneer de deur wordt geopend. Deze maatregelen worden alleen op indicatie ingezet en vallen onder dezelfde wet- en regelgeving als de ‘oude’ vrijheidsbeperkende maatregelen.

In de praktijk ervaren bewoners nu meer rust, privacy en adequatere hulp. Als er geen aanleiding is, hoeft een medewerker niet een paar keer per nacht de bewoner te storen tijdens de nachtrust. En wanneer er wel hulp nodig is, wordt dit door de akoestische signalering eerder opgemerkt dan toen een medewerker vroeger onverhoopt buiten gehoorsafstand was.

Savelberg heeft door deze verhoogde efficiëntie en effectiviteit de personeelsbezetting in de nacht kunnen reduceren van 6,5 naar 4 medewerkers per nacht.

Nieuwe technologie vraagt om anders denken
De komst van deze zorgdomotica vraagt om een andere denk- en werkwijze. Zowel familie als medewerkers waren aanvankelijk bang dat bewoners bijvoorbeeld ongecontroleerd het terrein zouden verlaten, met alle gevaren van dien.

In de praktijk blijkt dat sinds de invoering van het systeem slechts een handvol keren een bewoner daadwerkelijk heeft geprobeerd het terrein af te lopen. In deze situaties treedt er direct een alarm in werking en zijn er duidelijke afspraken wie de bewoner achterna snelt. Op basis van de locatie kan dat ook de gastvrouw bij de receptie zijn, waardoor er altijd iemand snel ter plaatse is. Zo draagt iedereen bij aan de veiligheid van de bewoners.

Neem alle betrokkenen vroeg mee in de verandering
Savelberg heeft ervaren dat je veel zorgen om de invoering van een dergelijk systeem kunt wegnemen door zowel familie als medewerkers vroeg mee te nemen in het hoe en waarom. Uit latere evaluaties na de ingebruikname blijkt dat, hoewel het voor sommigen aanvankelijk lastig was om op deze nieuwe manier te gaan werken, men uiteindelijk erg tevreden is doordat het de bewoners zoveel meer vrijheid en kwaliteit van leven geeft.

Met de juiste dosis lef en investering kan er door het inzetten van dit soort innovaties daadwerkelijk een verschil worden gemaakt voor betere zorg.

Verder praten over de kansen van nieuwe technologie in de zorg? Ik drink graag samen een kop koffie. Neem gerust contact met mij op via koster@morgens.nl.   

Ontvang gratis Morgens Magazine

Ontvang gratis inspiratie, kennis en updates! Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Morgens Magazine gratis in je mailbox.

Door op verzenden te klikken ga je akkoord met de Privacyverklaring van Morgens