Deze website maakt gebruik van cookies melding sluiten

Data in het onderwijs

Omdat steeds meer onderwijs online plaatsvindt, zijn er meer studiedata beschikbaar. Deze gegevens zijn een belangrijke bron om het onderwijs te verbeteren. Met behulp van analyses kunnen studiedata omgezet worden naar waardevolle inzichten voor docenten over het leergedrag van studenten. Door te anticiperen op het gedrag van de student, kunnen we ook de ondersteunende processen verbeteren.

datatransformaties

Met behulp van student of learning analytics kunnen onderwijsinstellingen grip krijgen en voorsorteren op de in- en uitstroom van studenten en de demografische ontwikkelingen. De schat aan data die al wordt bijgehouden in student-informatie-systemen, kunnen we vertalen naar beschrijvende en voorspellende analyses. Zo kunnen we zelfs studenten volgen en proactief ondersteuning bieden in hun studietraject, om uitval te voorkomen. Ook kunnen we ons op basis van voorspellingen al eerder voorbereiden op volgende studiejaren, en eerder beginnen aan roosters en planning.

Daarnaast kan er efficiënter gewerkt worden door de groeiende mogelijkheden van artificial intelligence en automatisering, die bijvoorbeeld repeterende handelingen overnemen van medewerkers. Robotic Process Automation (RPA) is een groeiende trend die zeker in de ondersteunende processen grote waarde kan leveren aan onderwijsinstellingen. Minder tijd kwijt aan administratie, meer tijd voor de student!

Morgens begeleidt onderwijsinstellingen bij het grip krijgen op data door:

  • Het faciliteren van het traject om tot een visie op de data transformatie te komen, waarbij we commitment van de top creëren. We vertalen deze visie naar een roadmap met specifieke acties, en bepalen het beginpunt op basis van een scan van jouw situatie.

  • Het introduceren van student en learning analytics in jouw organisatie. Waar begin je en wat kan je ermee doen? We bekijken jouw specifieke situatie en wensen, bouwen in kleine stappen een datamodel op en komen zo tot snelle resultaten.

  • Het vergroten van het vertrouwen in data in de organisatie. We zorgen voor begrip van data en haar processen bij de medewerker, door het in kaart brengen van de datareis. Op deze manier ontstaat inzicht en verbetering in datakwaliteit en databewustzijn, in alle lagen van de organisatie.

  • Het meenemen van de medewerker in de verandering naar een datagedreven organisatie. We schenken aandacht aan de cultuur, veranderbereidheid, houding en gedrag van de mens. Door continu het doel en de positieve effecten begrijpelijk te houden, zorgen we voor medewerkers die bereid zijn iets in de werkwijze aan te passen.

Lees meer in onze blogreeks over datamanagement.

Meer over datamanagement
Ontvang gratis Morgens Magazine

Ontvang gratis inspiratie, kennis en updates! Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Morgens Magazine gratis in je mailbox.

Door op verzenden te klikken ga je akkoord met de Privacyverklaring van Morgens