Deze website maakt gebruik van cookies melding sluiten

Grip op het werk bij Service Center Informatie door Lean light aanpak

Medewerkers Saxion SCI verbeteren eigen werk

Met een aanpak gericht op inzicht en transparantie en op de vraag ‘voor wie doen we ons werk eigenlijk?’ hebben de medewerkers van het Service Center Informatie (SCI) van Saxion Hogescholen grip op werk en zin in verbeteren gekregen. Morgens heeft dit traject begeleid met een Lean aanpak. In deze aanpak besteden wij veel aandacht aan Lean Leiderschap en bewustwording en beweging binnen de teams. Wij hebben leidinggevenden actief begeleid in het direct zelf toepassen van diverse Lean principes en instrumenten. En wij hebben hen gecoacht op Lean Leiderschap. Door de actieve betrokkenheid en inzet van de leidinggevenden zijn het aantal adviesuren en daarmee de kosten beperkt gebleven.

Saxion Hogescholen is met ruim 2.900 medewerkers, 26.500 studenten en vier locaties de grootste aanbieder van HBO onderwijs in het oosten van het land.

 

Doel van de aanpak is om medewerkers te betrekken bij het (continu) verbeteren van hun eigen werk en daarmee kwaliteit en klanttevredenheid te verhogen. Doordat medewerkers meer met elkaar en met de klant communiceren, elkaar meer aanspreken en eigenaarschap tonen, is er een betere samenwerking ontstaan binnen en tussen de diverse team binnen het SCI. Operationele problemen zijn niet alleen eerder in gezamenlijkheid geadresseerd, maar ook daadwerkelijk verholpen.

“Dit is het beste traject met begeleiding van een externe consultant dat ik heb doorlopen. We hebben veel resultaten gerealiseerd en ik heb ook zelf veel geleerd. En dat op een echt prettige manier, waarbij ik en mijn team voortdurend het gevoel hadden zelf in the lead te zijn.”

Hans Oeloff, Directeur Service Center Informatie (SCI) Saxion Hogescholen

De Morgens Lean aanpak voor Saxion SCI

Met de volgende onderdelen van de Morgens-benadering hebben we dit voor elkaar gekregen: 

  • Starten met het gezamenlijk formuleren en doorleven van een scherpe True North (de toekomstvisie) en de uitdagingen om deze visie te realiseren;
  • Veelvuldige communicatie over deze True North en het relateren van de verbeteracties en reguliere werkzaamheden aan deze visie en de bijbehorende doelstellingen;
  • Het trainen van leidinggevenden in Lean denken en handelen en hen daarmee direct aan de slag laten gaan binnen hun eigen teams en in het Directie- en Managementteam;
  • In workshops aan de medewerkers het ‘waarom’ van Operationeel Management en Continu Verbeteren uitleggen en hiermee het begrip verhogen voor de diverse tools en technieken waarmee ze binnen hun team aan de slag gaan;
  • De klant in alle activiteiten centraal stellen. Medewerkers weer laten realiseren wie hun (interne) klant is en wat voor hen het allerbelangrijkste is;
  • Leidinggevenden actief coachen, stimuleren en waar nodig ook confronteren;
  • Met behulp van Operationeel Management inzicht in prestaties vergroten;
  • Continue kennisdeling via video en via andere (nieuwe) kanalen zoals WhatsApp om top of mind en relevant te blijven;
  • In grote events de ‘True North’ delen, de Continu Verbeter-technieken te beleven en de klant letterlijk centraal te stellen.

“Tijdens dit traject is het ons gelukt te versnellen door te vertragen. Het is heel goed gelukt om de veranderingen echt vanuit de leidinggevenden en de medewerkers zelf te laten komen. Managers en medewerkers staan hierdoor nadrukkelijk achter de ideeën en resultaten.”

Erik Schell, Adviseur Morgens

Voor meer informatie over deze case, de Lean-aanpak van Morgens of wat deze aanpak voor uw organisatie kan betekenen, kunt u contact opnemen met Frank van Berkel, partner Morgens, telefoon 071 3313 640.

Frank van Berkel
Frank van Berkel
Ontvang gratis Morgens Magazine

Ontvang gratis inspiratie, kennis en updates! Schrijf je in op onze nieuwsbrief & ontvang Morgens Magazine gratis in je mailbox.

Door op verzenden te klikken ga je akkoord met de Privacyverklaring van Morgens