Actueel

Succesvolle online kennismaking met Lean in het onderwijs

23-04-2020 2 minutenLianka Bruijnen

Op 16 april namen consultants Maarten van der Molen en Lianka Bruijnen 40 enthousiastelingen mee in de wereld van Lean werken in het onderwijs. Tijdens dit webinar kregen de deelnemers een korte introductie in Lean werken en werd besproken waar je dit in een onderwijsorganisatie kunt toepassen. Denk hierbij aan Lean in projecten, Lean op de werkvloer en Lean leiderschap.

Het eerste webinar van Morgens trok een divers gezelschap uit het onderwijs. Zowel mbo, hbo als universiteiten waren vertegenwoordigd. Dat laat goed zien dat er op alle soorten instellingen wordt nagedacht over nieuwe manieren van werken. Uiteraard begonnen we met een korte dagstart, waarbij de deelnemers vertelden waar zij meer over wilden weten. Vervolgens hebben we drie onderwerpen besproken:

  • Waar komt Lean vandaan en wat is het?
  • Waar kan je Lean toepassen in het onderwijs?
  • Lean transitie: hoe word je Lean?
     

lean

Lean tools in het onderwijs

Na de introductie van het Lean gedachtegoed bespraken we de mogelijke tools om Lean in te zetten. Deze legden we uit aan de hand van de 3 pijlers binnen een Lean transitie:

• Lean Leiderschap
• Lean in Teams
• Lean in Projecten

En waar begin je dan als je Lean wilt gaan werken? Na een korte uitvraag bleek dat de meeste deelnemers starten met het inzetten van Lean in projecten. Zo kan men gericht werken aan het verbeteren van processen en daarmee met snelle resultaten laten zien wat het voordeel is van Lean werken.

Kon je er helaas niet bij zijn? Niet getreurd! We hebben het webinar voor je opgenomen:

Meer weten?

Ben je benieuwd wat Morgens voor jouw onderwijsinstelling kan betekenen? Of wil je van gedachten wisselen over Lean in het onderwijs?
Neem dan contact op met Lianka Bruijnen (bruijnen@morgens.nl) of Maarten van der Molen (vandermolen@morgens.nl).

meer over lean