Actueel / Zorg

Gratis webinar ‘De praktijk van regionale en netwerksamenwerking in de zorg’

20-01-2021 3 minuten

Recent heeft het kabinet een discussienota gepresenteerd over de toekomstbestendigheid van het Nederlandse zorgstelstel. De discussienota is bedoeld om het gesprek te faciliteren tussen de meest belanghebbende partijen in de zorg en reacties te verzamelen als opmars voor de uiteindelijke Contourennota.  

In de discussienota wordt het intensiveren van samenwerking in de regio en in netwerken als cruciale pijler gezien om de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg te kunnen blijven garanderen. Er wordt gesteld dat dit van groot belang is om het zorgaanbod goed aan te laten sluiten op wensen van de cliënt.

Maar hoe intensiveer je samenwerking in de regio en in netwerken? En is regionale en netwerksamenwerking wel het wondermiddel om de toekomst van de zorg te waarborgen?

Deze vragen komen aan bod in het webinar ‘De praktijk van regionale en netwerksamenwerking in de zorg’, dat Morgens op woensdag 3 maart van 8:00 – 9:15 uur organiseert.

In het webinar bespreken we waarom samenwerken in regio’s en in netwerken zo weerbarstig is en wat de belangrijkste succesfactoren zijn. Verder lichten we een praktijkvoorbeeld toe en zoomen we in op de visie van de verzekeraar op regionale en netwerksamenwerking in relatie tot de toekomst van de zorg. Dit doen we door in gesprek te gaan met:

  • Heleen van Nispen (programmadirecteur regionaal transitieprogramma Zoetermeer 2025)
  • Ingeborg Been (Strategisch Zorgontwikkelaar, VGZ)
  • Frank van Berkel (partner van Morgens)

Wij nodigen je uit om gratis deel te nemen aan het webinar.

Bereid je voor op een actieve en leerzame sessie waar ruimte is voor vragen.

Programma

08:00  Opening

08:05  Waarom is regionale  en netwerksamenwerking weerbarstig en wat zijn de belangrijkste succesfactoren?

08:15  Regionale samenwerking in de praktijk: Zoetermeer 2025

08:30  VGZ en de toekomst van zorg

08:45  Aan tafel: in gesprek met gasten en deelnemers

09:15  Afronding

Wanneer

Woensdag 3 maart, 08:00 – 09:15 uur

Waar

Vanaf je thuiswerkplek

Je krijgt direct na je inschrijving een bevestigingsmail. In deze mail zit ook de link om aan het webinar deel te nemen. Vlak voor het webinar krijg je een uitgebreide mail met instructies om deel te nemen.

Na afloop doorpraten?

Vind je het interessant om na te praten met de andere deelnemers van het webinar? Dat kan! Wij organiseren van 09:15 – 09:45 een interactieve sessie om na te praten. Er is uitgebreid ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen. Deelnemers aan het webinar ontvangen hierover later meer informatie.

Over de deelnemers

sprekers zorgseminar Morgens

Heleen van Nispen

Heleen van Nispen heeft ruime ervaring in de zorg. Momenteel is zij programma directeur van het regionale transitieprogramma Zoetermeer 2025, tevens directeur van het samenwerkingsverband Gezondheidsregio Zoetermeer. De beweging Zoetermeer 2025 bestaat uit de Zoetermeerse huisartsen en eerstelijnshulpverleners, die ondersteund worden door de Stichting Georganiseerde eerstelijnszorg Zoetermeer (SGZ), ouderenzorg- en welzijnsnetwerk Fundis, GGZ-instellingen Parnassia Groep en Rivierduinen en het LangeLand Ziekenhuis. Ook onderdeel van de beweging zijn de gemeente Zoetermeer en zorgverzekeraars CZ en Menzis. Daarvoor was zijn directeur strategie bij de Reinier Haga Groep en heeft ze managementfuncties vervuld op het gebied van acute zorg, oncologische en cardio thoracale zorg in het HMC en Erasmus MC. Haar loopbaan is gestart als managing consultant bij Ernst & Young. Van Nispen studeerde Beleid & Management Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit.

Ingeborg Been

Ingeborg Been begon als consultant en daarna bij de gemeente Den Haag. Sinds 2006 is zij betrokken bij de zorg. Bij het ministerie van VWS leidde zij diverse projecten, variërend van de bekostiging van medische vervolgopleidingen, het ontwerp van het kwaliteitsinstituut, de overheveling van de langdurige GGZ, de verlaging van de collectiviteitskorting voor zorgverzekeringen tot de taskforce de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Sinds een half jaar werkt zij bij VGZ en draagt zij bij aan het strategisch advies van de zorgverzekeraar. De perspectieven van VWS en VGZ verrijken de kijk op de zorg. Ingeborg studeerde Sociale en Institutionele Economie aan de Universiteit Utrecht en enige tijd Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden.  

Frank van Berkel

Frank van Berkel is sinds 2001 oprichter en partner bij Morgens. Morgens begeleidt grootschalige veranderkundige trajecten in de zorg, overheid en onderwijs. Frank is binnen Morgens verantwoordelijk voor de zorgmarkt, leidt complexe transitieprogramma’s en begeleidt Raden van Bestuur in hun eigen veranderprocessen. De boodschap van Frank zich op de veranderkundige kant van de benodigde transitie bij zorgorganisaties: de zorgomgeving verandert en, ondanks dat we nog niet weten welke ontwikkelingen wanneer op ons af gaan komen, is er geen ontkomen aan dat zorg in Nederland de komende jaren sterk vernieuwd wordt. Investeer dus in experimenteren, leren en wendbaarder worden.

Inschrijven

Dit webinar vond plaats op 3 maart 2021. Inschrijven is niet langer mogelijk. Het webinar is terug te zien via ons youtube kanaal.

Kijk het webinar terug

Event

Gratis webinar: Samen op weg naar de GGZ van Morgen

17-01-2023 2 minuten
Lees meer
Interview

Preventie doen we samen, maar hoe?!

12-01-2023 3 minuten
Lees meer
Interview

Sjaak Wijma (Zorginstituut Nederland) en Peter van der Meer (Albert Schweitzer Ziekenhuis) in gesprek over digitale transformatie in de zorg

10-01-2023 < 1 minuten
Lees meer
Interview

Dianda Veldman (Patiëntenfederatie Nederland) en Edwin van der Meer (BovenIJ) in gesprek over digitale transformatie in de zorg

13-12-2022 < 1 minuten
Lees meer